Συνεργασία με Ξένο Πανεπιστήμιο

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ BORDEAUX

Την τελευταία δεκαετία, η ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική προσέγγιση έχει αποδειχθεί ως η ελκυστικότερη εναλλακτική τεχνική απέναντι στην παραδοσιακή χειρουργική. Επιτρέπει την πραγματοποίηση πολυάριθμων και ποικίλων επανορθωτικών επεμβάσεων και ογκολογικών χειρουργείων με υψηλά ποσοστά ακρίβειας και ασφάλειας.

Η τεχνολογική ανάπτυξη οδεύει ταχέως στη ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της ανατομικής απεικόνισης και της ακρίβειας των χειρουργικών κινήσεων.

Το 1992, η συνειδητοποίηση της ταχείας αλλαγής της χειρουργικής από τη βιομηχανική εξέλιξη στην υπολογιστική (μέσω computer), οδήγησε τον Καθηγητή Jacques Marescaux να δημιουργήσει μια πρωτότυπη ερευνητική και εκπαιδευτική δομή, ώστε να:

 • αναπτύξει την έρευνα σύμφωνα με τα excellence criteria of National Research Institutes
 • εισαγάγει παρά ακολουθήσει μελλοντικές τεχνολογικές επαναστάσεις στο χώρο της χειρουργικής
 • εγκαταστήσει τα νέα μέσα τηλεπικοινωνίας ως ενδιαφέροντα μέσα πολιτισμού, κουλτούρας και πλανητικής επικοινωνίας των χειρουργών στην περιπέτεια της πληροφόρησης, αλλά και ως καλύτερων πρεσβευτών στο εξελικτικό έργο των τελευταίων.

Αυτές οι ιδέες έγιναν πράξη τον Ιούνιο του 1994 με την έναρξη λειτουργίας του IRCAD (Research Institute against Digestive Cancer), ως τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Στρασβούργου, ένα ιδιωτικό Ινστιτούτο στη λογική και λειτουργία του, όπου συναντώνται ερευνητές, μηχανικοί, επιστήμονες πληροφορικής, ρομποτιστές, διεθνώς αναγνωρισμένοι experts χειρουργοί και leaders βιομηχανικής ιατρικής τεχνολογίας.  Από το ξεκίνημά του, το IRCAD κέρδισε αναγνώρισης υψηλότατης ποιότητας χειρουργικής έρευνας, όπως έχει πιστοποιηθεί από 2746 διεθνείς δημοσιεύσεις, καθώς και πολλά εξαιρετικά διεθνή βραβεία, ιδιαίτερα τα:

 • Computer world Smithsonian Award (Washington – 1999)
 • Computer world Honors Award (Washington – 2002)
 • Excel Award et World Summit Award (Genève – 2003)
 • Robotics Award (Osaka – 2004)
 • MICCAI 1st Prize (New York – 2008)
 • Prix Antoni de Gimbernat (Barcelone – 2008)
 • MICCAI 1st Prize (London – 2009)
 • George Berci Lifetime Achievement Award (Washington- 2010)

Άλλα προγράμματα (“Therapeutic Innovations”) όπως το ANUBIS project 2004  (νέα σύλληψη διακαναλικής χειρουργικής διαμέσου φυσικών οπών, αποφεύγοντας δερματικές και μυϊκές ουλές) και κυρίως προγράμματα ρομποτικής χειρουργικής εισήγαγαν την παράλληλη ανάπτυξη μιας άλλης εκπαιδευτικής δομής, την έναρξη του EITS (European Institute of Tele-Surgery) μέσα στο Ινστιτούτο του IRCAD. 3.700 χειρουργοί από όλες τις ηπείρους εκπαιδεύονται κάθε χρόνο, χάρη στη διαθεσιμότητα και επιδεξιότητα μιας ομάδας 800 experts από όλον τον κόσμο.

Όλες αυτές οι επεμβατικές «εφευρέσεις» και η ανάπτυξη προς νέες χειρουργικές τεχνολογίες περιλαμβάνονται και στο πρόγραμμα των IRCAD/EITS ουρολογικών courses.

Νιώθω λοιπόν ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση που μου δίνεται η ευκαιρία να σας εκθέσω λίγα λόγια για τη θαυμάσια Λαπαροσκοπική Ουρολογική Σχολή του IRCAD/EITS, η έδρα του οποίου ευρίσκεται στο Στρασβούργο της Γαλλίας, μια υπέροχη ιστορική πόλη γεμάτη κανάλια στις όχθες παραπόταμων του Ρήνου.

Πρόεδρός του είναι ο εμπνευστής Professeur Jacques Marescaux MD,FACS, Hon. FRCS, Hon. FJSES, ενώ Διευθυντής της Λαπαροσκοπικής Ουρολογικής Σχολής είναι ο Professeur Thierry Piechaud, προσωπικός μου μέντορας, γνωστός παγκοσμίως για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής ουρολογίας με συμμετοχή του σε εκατοντάδες διεθνή συνέδρια και live χειρουργικές επιδείξεις, λάτρης επίσης της Ελλάδας και επανειλημμένα προσκεκλημένος μας σε εθνικά συνέδρια. Εργάζεται ως Διευθυντής του Λαπαροσκοπικού και Ρομποτικού Ουρολογικού τμήματος στην Κλινική Saint Augustin στοBordeaux της Γαλλίας.

Η Ουρολογική Σχολή του IRCAD θεωρείται το καλύτερο λαπαροσκοπικό ουρολογικό σχολείο πανευρωπαϊκά, με συμμετοχή στα courses τελειόφοιτων ειδικευόμενων και ειδικευμένων ουρολόγων κυριολεκτικά απ’όλες τις ηπείρους.

Πρόκειται για “University post-graduate courses in Laparoscopic Surgery”. Η παγκόσμια φήμη του IRCAD οδήγησε στη δημιουργία ενός δίδυμου Ινστιτούτου στην Ασία (Ταϊβάν) (AsiaIRCAD– AITS) από το Μάιο του 2008. Ακολούθως, το IRCADBrazil ξεκίνησε τη λειτουργία του στο SaoPaulo στις 9 Ιουλίου 2011.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση για μένα προσωπικά να αποτελώ μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας του IRCAD/EITS στη Γαλλία. Μέλημά μου αποτελεί η συνεχιζόμενη ενημέρωσή μου καθώς και εκπαίδευση νέων ουρολόγων στις ελάχιστες επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές του μέλλοντος. Κατόπιν εισήγησής μου στην Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία και τον Πρόεδρο του Τμήματος Ενδοουρολογίας και Λαπαροσκοπικής Ουρολογίας και μετά αποδοχή του αιτήματός μου από τον Prof. Τ. Piechaud, αποφασίστηκε η χορήγηση 2 υποτροφιών ανά έτος σε νέους Έλληνες Ουρολόγους, για παρακολούθηση των intensive courses και την απόκτηση του ακαδημαϊκού διπλώματος Λαπαροσκοπικής Ουρολογίας.

Πολύ πρόσφατα, και μετά συνεννόηση με τον Διευθυντή του τμήματος καθηγητή Thierry Piechaud, δημιουργήθηκε και πιστοποιήθηκε πλέον η συνεργασία του τμήματος αυτού της Ιατρικής Σχολής του Στρασβούργου καθώς και με το ρομποτικό και λαπαροσκοπικό κέντρο Saint Augustin στο Bordeaux με το Κέντρο της Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Στόχοι της συνεργασίας αυτής αποτελούν:

Α. η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων σε δύσκολα περιστατικά καθώς και η διήθηση του ιστορικού των ασθενών με ογκολογικά προβλήματα από ελληνογαλλικό συμβούλιο επιστημόνων, ώστε να διασφαλίζεται η τελική αποθεραπεία αυτών σύμφωνα με τις πιο προηγμένες τρέχουσες πανευρωπαϊκές απόψεις στη σύγχρονη ουρολογία

Β. η διασφάλιση των ασθενών πως η πορεία της θεραπείας τους ακολουθεί ένα σύγχρονο πανευρωπαϊκό μοντέλο μιας ευρύτερης ομάδας, καθότι πλέον και στο εξωτερικό, η μονάδα -ένας και μόνο θεράπων που αποφασίζει- δεν είναι η αποδεκτή και ιδεατή αντιμετώπιση ενός ασθενούς αλλά ένα σύνολο επιστημόνων πχ σε ογκολογικούς ασθενείς περιλαμβάνει ουρολόγους, ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές κλπ.

Γ. σε “challenging”  περιστατικά, όπως παραδείγματος χάρη, δύσκολους όγκους, πολύ βεβαρυμένο ιστορικό κλπ, ή γενικότερα όπου πιστεύουμε πως η χειρουργική αντιμετώπιση αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη, η συγκρότηση ελληνογαλλικής χειρουργικής ομάδας από Έλληνες και Γάλλους χειρουργούς θα αποδώσει στο μέγιστο και με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία το επιθυμητό αποτέλεσμα της ασφάλειας και καλής έκβασης των ασθενών.

Δ. αίσθηση ασφάλειας από μέρους των ασθενών πως η πορεία της νοσηλείας τους και στο οικονομικό επίπεδο διέπεται από λελογισμένη χρήση των απαιτούμενων ενεργειών (πχ περαιτέρω εξετάσεις) από τους θεράποντες ιατρούς μιας ευρύτερης ομάδας που ελέγχει τις απαιτούμενες πράξεις. Αποτελεί ευθύνη όλων μας η συμμετοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα και συνεργασίες, ώστε να συμβαδίσουμε με τις χειρουργικές εξελίξεις της γενιάς μας, προσφέροντας στους ασθενείς μας τις αρτιότερες και καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Επικοινωνήστε μαζί μου…

/*mobile menu*/