Κύστη & Ουρήθρα

Α. ΟΓΚΟΙ: ΘΗΛΩΜΑΤΑ (κακοήθεις επιφανειακοί πολύποδες με σχετικά «καλοήθη» συμπεριφορά), ΔΙΗΘΗΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ

Θηλώματα: αφαιρούνται πάντα ενδοσκοπικά μέσα από την ουρήθρα

Διηθητικό καρκίνωμα: απαιτείται ριζική αφαίρεση της κύστης και προστάτη στους άνδρες και κύστης μετά των εξαρτημάτων και μήτρας στις γυναίκες

Β. Πέτρες στην κύστη

Ευμεγέθης λίθος στην κύστη: κατακερματίζεται με laser ενδοσκοπικά μέσα από την ουρήθρα. Συνήθως αποτελεί επιπλοκή της υπερτροφίας του προστάτη και σπανιότερα άλλων ανωμαλιών. Πολύ σπάνια στο γυναικείο φύλο

Γ. Εκκολπώματα ουροδόχου κύστης (εσωτερικές κήλες κύστης)

Στους σάκους αυτούς της κύστης λιμνάζουν εγκλωβισμένα ούρα. Πολλές φορές συσσωρεύονται πέτρες. Για τα εκκολπώματα ευθύνεται συνήθως αίτιο απόφραξης στην ουρήθρα (συνηθέστερη αιτία η υπερτροφία προστάτη και η στένωση του αυχένα της ουροδόχου κύστης)

Δ. Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις (κυστίτιδες)

Ε. Πτώση της ουροδόχου κύστης στις γυναίκες (κυστεοκήλη)

Αίτια: Επανειλημμένοι τοκετοί, δύσκολος τοκετός, χρόνια δυσκοιλιότητα, αφαίρεση μήτρας, κάπνισμα κλπ. Δημιουργεί προβλήματα στην ούρηση ή/και ακράτεια. «Χρυσή θεραπεία» αποτελεί η ρομποτική ή/και λαπαροσκοπική διόρθωση της πτώσης της κύστης με πλέγμα.

ΣΤ. Πτώση ουρήθρας

Πάλι από δύσκολους τοκετούς, γήρανση, κακώσεις από προηγούμενες επεμβάσεις κλπ μπορεί να δημιουργηθεί αμιγής χαλάρωση της ουρήθρας με αποτέλεσμα ακράτεια ούρων στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (πχ πτάρνισμα, γέλιο, βήχα, τρέξιμο κλπ). Διακολπική τοποθέτηση ταινίας ακράτειας λύνει το πρόβλημα.

Ζ. Εκκολπώματα ουρήθρας (μια μορφή εσωτερικής κήλης της ουρήθρας, συνήθως σε γυναίκες). Εκδηλώνεται με φλεγμονές και διαβροχή ούρων μετά την ούρηση. Διορθώνεται χειρουργικά.

Η. Στενώματα ουρήθρας

Δημιουργία στενού αυλού σε κάποιο σημείο στη διαδρομή της ουρήθρας (ουλώδης στένωση). Συνήθως τα αίτια είναι τραυματικά, μετά από ενδοσκοπικές επεμβάσεις, καθετηριασμούς, ενώ σπανιότερα οφείλεται σε φλεγμονές. Πιο σπάνια τα στενώματα ουρήθρας είναι συγγενή. Εκδηλώνεται με έντονη δυσκολία στην ούρηση και ουρολοιμώξεις. Διορθώνεται χειρουργικά ενδοσκοπικά, ενώ σε πολλαπλές υποτροπές απαιτείται ουρηθροπλαστική.

Επικοινώνήστε μαζί μου…