ουρολόγος χειρούργος

Focal One

Άμεση Επικ.: 210-6926452

Ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi και Focal One

ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΓΚΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ:

 

Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας έχει γνωρίσει παγκόσμια άνθηση στον τομέα της ουρολογίας. Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν τα ρομποτικά συστήματα da Vinci Xi & Focal One. Όλοι γνωρίζουν ότι η ρομποτική χειρουργική τα τελευταία έτη, αποτελεί ένα χρήσιμο και μοναδικό όπλο στην αντιμετώπιση ογκολογικών παθήσεων του ουροποιητικού (καρκίνος προστάτη, νεφρού, ουροδόχου κύστης, κ.ά). Συνεχώς και με επιτυχία ανακαλύπτονται και κατασκευάζονται νέες εξελιγμένες μορφές ρομπότ, με σκοπό τη βελτίωση της αποθεραπείας και την αρτιότητα των επεμβάσεων, με τα καλύτερα ογκολογικά οφέλη, αλλά και με ποιοτική βελτίωση των συνθηκών ζωής των ασθενών.

Συνεχώς και με επιτυχία ανακαλύπτονται και κατασκευάζονται νέες εξελιγμένες μορφές ρομπότ με σκοπό να βελτιώσουμε την αποθεραπεία και αρτιότητα επεμβάσεων με τα καλύτερα ογκολογικά οφέλη, αλλά και με ποιοτική βελτίωση των συνθηκών ζωής των ασθενών.

Ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi

Ένα πρώτο επίτευγμα αποτελεί η απόκτηση στη ρομποτική μας χειρουργική δυναμική του πιο πρόσφατου και εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος da Vinci Xi. Η μονάδα αυτή παρέχει πολλά χειρουργικά πλεονεκτήματα.

ρομποτικού συστήματος da Vinci Xi

Καταρχήν, το μέγεθoς του ρομπότ μικρότερο άρα και οι βραχίονές του περισσότερο εργονομικοί, πλησιάζει και προσαρμόζεται στον ασθενή με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με το παλιότερο σύστημα. Αυτό επιτρέπει τη μεγαλύτερη άνεση κινήσεων και εργονομίας τόσο του βοηθού χειρουργού, του οποίου το έργο εξίσου σημαντικό, όσο και του ίδιου του χειρουργού αναφορικά στο όργανο ενδιαφέροντος-στόχο.

da Vinci Xi

Επιπλέον, η καθαρότητα, μεγέθυνση και ευκρίνεια (focus) του χειρουργικού πεδίου είναι ανώτερη του προηγούμενου συστήματος Si, οπότε οι χειρουργικοί μας χειρισμοί πιο αποτελεσματικοί, ακριβείς και αποφασιστικοί, κάτι που ήδη διαφαίνεται στα χειρουργικά μας αποτελέσματα.

da Vinci Xi

Οφέλη ρομποτικού συστήματος da Vinci Xi

Για παράδειγμα, τα πρώτα οφέλη του νέου συστήματος ήδη έχουν φανεί στη ρομποτική ριζική προστατεκτομή, μια εξαιρετικά απαιτητική επέμβαση απαλλαγής από τον προστατικό καρκίνο. Σε αυτή την επέμβαση η ιδιομορφία έγκειται στο ότι δεν υπερτονίζονται μόνο τα ογκολογικά αποτελέσματα αλλά και τα λειτουργικά επακόλουθα, όπως είναι η διατήρηση της εγκράτειας και η στυτική λειτουργία. Η ευκρίνεια κι εργονομία του συστήματος Xi αποδίδουν τα μέγιστα και στις δυο παραμέτρους και ειδικά στη διατήρηση των στυτικών νεύρων, όπου «παίζουμε» με το χιλιοστό για να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Βελτιώσαμε ακόμα περισσότερο τις τεχνικές μας ενσωματώνοντας στο λογισμικό της επέμβασης τις αξιολογότατες πληροφορίες της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας του προστάτη, έχοντας λεπτομερή δεδομένα για την έκταση του όγκου και της γειτνίασης με τα αγγειονευρώδη δεμάτια, τα υπεύθυνα για τη στύση.

Καρκίνος Προστάτη

Ανάλογα αποτελέσματα ογκολογικά και λειτουργικά έχουμε καταφέρει και στο τεράστιο χειρουργικό κεφάλαιο της ριζικής κυστεκτομής στο διηθητικό καρκίνωμα της ουροδόχου κύστης, είτε με δημιουργία νεοκύστης από έντερο είτε αν πραγματοποιούμε εκτροπή των ούρων με στομία στο δέρμα.

Αντιμετώπιση Καρκίνου νεφρού 

Σημαντικότατη επίσης είναι η συμβολή του νέου συστήματος Xi και στον καρκίνο του νεφρού. Και δε μιλάμε τόσο για την περίπτωση όπου θα πρέπει να αφαιρείται όλος ο νεφρός, αλλά για τις περιπτώσεις όπου έχουμε στόχο να διατηρήσουμε τη νεφρική μονάδα, αφαιρώντας μόνο τον όγκο, σε ένα κέντρο όπως το δικό μας όπου θεωρείται κέντρο αναφοράς (μερική νεφρεκτομή). Με το καινούριο σύστημα έχουμε φτάσει να αφαιρούμε μεγαλύτερους όγκους εκεί όπου παλιότερα δεν ήταν εφικτό, αλλά ταυτόχρονα να διατηρούμε την ποιότητα λειτουργίας του εναπομείναντος νεφρού, μειώνοντας δραστικά το χρόνο όπου ισχαιμεί ο νεφρός υποχρεωτικά για να αφαιρέσουμε τον όγκο.

Καρκίνος Προστάτη

Ας σημειωθεί πως το νέο σύστημα έχει βελτιώσει – για όλους τους παραπάνω λόγους εργονομίας και ακρίβειας – τα χειρουργικά δεδομένα μας και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις παθήσεων του ουροποιητικού, όπως συγγενείς ανωμαλίες, πρόπτωση γυναικείων γεννητικών οργάνων κλπ.

Ρομποτικό σύστημα Focal One

Η νέα μοναδική απόκτηση στο κέντρο μας, όπου έχει πλέον όλη την τελευταία λέξη της σύγχρονης ρομποτικής δυναμικής στον προστάτη σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελεί η ρομποτικά υποβοηθούμενη ογκεκτομή του προστάτη Focal One. Η συσκευή Focal One® HIFU (υψηλής συχνότητας υπέρηχοι) είναι η πρώτη ιατρική ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ συσκευή που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Συνδυάζοντας όλες τις τελευταίες τεχνολογίες απεικόνισης και θεραπείας, το Focal One δίνει την απάντηση σε όλες τις απαιτήσεις για ιδανική εστιακή θεραπεία: ακρίβεια και απεικόνιση της βλάβης με μαγνητική και υπερήχους, μη επεμβατική χειρουργική προσέγγιση, ακριβή και αποτελεσματική θεραπευτική ενέργεια και απεικόνιση επικύρωσης στο τέλος της θεραπείας.

focalone

Η Focal One – Pομποτικά υποβοηθούμενη ογκεκτομή του προστάτη – αντιμετωπίζει τον καρκίνο του προστάτη δημιουργώντας μια ακριβή και μη αναστρέψιμη νέκρωση πήξης του στοχευμένου ιστού διατηρώντας παράλληλα τον περιβάλλοντα ιστό. Δηλαδή, μέσω του ορθού, εκπέμπονται υψηλής συχνότητας υπέρηχοι στην εστία του καρκίνου οι οποίοι ανεβάζουν τη θερμοκρασία στον όγκο στους 85 βαθμούς Κελσίου, νεκρώνοντας αυτόν. Το Focal One αποτελεί ένα βέλτιστο συνδυασμό τεχνολογίας για ιδανική εστιακή αποτελεσματικότητα με ακριβείς ρομποτικές κινήσεις.

Τα πλεονεκτήματα της εστιακής θεραπείας

• Ακριβής θεραπεία του διαγνωσμένου όγκου

• Διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς

• Δυνατότητα να εκτελεστεί οποιαδήποτε άλλη θεραπεία αν χρειαστεί στο μέλλον

focalone

Το Focal One δεν υποκαθιστά τη ρομποτική χειρουργική, αποτελεί όμως μια ιδανική θεραπεία διάσωσης του μη επιθετικού προστατικού καρκίνου.

Ενδείκνυται ειδικά σε:
– ασθενείς πιο προχωρημένης ηλικίας (>70 ετών), όπου όπως φαίνεται από μελέτες, η αποτελεσματικότητα του Focal One είναι τέτοια ώστε οι ασθενείς αυτοί δεν πρόκειται να απειληθούν από τον προστατικό καρκίνο στο υπόλοιπο της ζωής τους
– ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν στην πολύωρη και απαιτητική διαδικασία νάρκωσης της ρομποτικής, ενώ στο Focal One απαιτείται μικρός χρόνος νάρκωσης σε πιο εύκολη θέση αλλά επιπλέον μπορεί και να πραγματοποιηθεί με επισκληρίδια ή ραχιαία αναισθησία
– ασθενείς που έχουν προτιμήσει ακτινοβολία και όχι ριζική προστατεκτομή στο παρελθόν και τώρα παρουσιάζουν υποτροπή του καρκίνου. Αυτή η κατηγορία ασθενών είναι ιδανική για Focal One, διότι επέμβαση ριζικής πρστατεκτομής σε ακτινοβοληθέντα προστάτη ενέχει υψηλότατο κίνδυνο επιπλοκών

Ας σημειωθεί πως το Focal One απαιτεί μια συνεδρία και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου την επόμενη μέρα. Άλλο πλεονέκτημα πέραν όλων των ανωτέρω, αποτελεί το γεγονός πως Focal One μπορεί να πραγματοποιηθεί στον ίδιο ασθενή ξανά αν τυχόν παρουσιάσει υποτροπή στο μέλλον (χειρουργείο και ακτινοθεραπεία γίνονται μόνο μια φορά).

Σε καμία περίπτωση η ρομποτική ριζική προστατεκτομή δεν μπορεί να υποκατασταθεί από καμία άλλη θεραπεία. Για τις κατηγορίες όμως των πιο πάνω ασθενών (πιο μεγάλοι ηλικιακά ασθενείς, δυσκολίες νάρκωσης, προηγηθείσα ακτινοθεραπεία) το Focal One αποτελεί την ιδανική λύση χωρίς νοσηρότητα κι επιπλοκές. Στο μέλλον τρέχουν μελέτες που μπορεί να αποδείξουν πως η εστιακή θεραπεία του καρκίνου προστάτη θα αποτελέσει την πρώτιστη και ιδανική θεραπεία εκλογής.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, πάντα πρωτοπόρος στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και νέων τεχνικών, απέκτησε το ρομποτικό σύστημα Focal One και αποτελεί το πρώτο κέντρο καρκίνου προστάτη που παρέχει όλες τις εξελιγμένες θεραπείες σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ας σημειωθεί πως πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα περιστατικά καρκίνου προστάτη με Focal One με μεγάλη επιτυχία στο Ιατρικό Αθηνών, χωρίς επιπλοκές και με άριστα αποτελέσματα αναφορικά στην εξάλειψη του καρκίνου (εξάλειψη όγκου στη μαγνητική, δραματική πτώση του PSA).

Δρ Γεώργιος Ν Κυριάκου Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας (Ρομποτικής/Λαπαροσκοπικής, Focal One) Έμμισθο Διδακτικό Μέλος Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου (IRCAD/EITS)